Woningmarkt 2020

Onlangs publiceerde de NVM een artikel met belangrijke wijzigingen voor de woningmarkt van 2020. Wij zetten een aantal wijzigingen en highlights -die voor u als koper of eigenaar van een vrijstaande woning relevant kunnen zijn- op een rijtje.

Krapte blijft toenemen en huizenprijzen stijgen

Dat er minder woningen te koop staan en er minder woningen te koop worden gezet is u waarschijnlijk niet onbekend gebleven. De voorspelling is dat in 2020 deze krapte alleen maar toe zal nemen. NVM- voorzitter Onno Hoes zegt hierover: “Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood.” Gevolg van de krappe woningmarkt en de grote vraag naar woningen is dat de huizenprijzen omhoog worden gestuwd. De Rabobank verwacht in 2020 een stijging  van de huizenprijs van 4,5 procent. Echter, deze prijsstijging is vooral van toepassing op de niet-vrijstaande woningen. Dit wil niet zeggen dat uw vrijstaande woning minder waard wordt; de vraag naar een vrijstaande woning is simpelweg lager dan de vraag naar een eengezinswoning of appartement.

Kabinet investeert 2 miljard in de woningmarkt

Het kabinet investeert de komende jaren twee miljard euro in de woningmarkt. Het kabinet hoopt hiermee gemeenten en woningcorporaties te stimuleren om sneller en meer betaalbare woningen te realiseren voor starters en mensen met een midden inkomen. Dit is voor u als koper van een vrijstaande woning goed nieuws. De bestaande markt van vrijstaande koopwoningen is namelijk afhankelijk van (doorstromende) huishoudens die hun woning te koop zetten.

Inkomen partner telt mee voor 80% in 2020

In 2019 telde het inkomen van de minst verdienende partner voor 70% mee bij het bepalen van het financieringslast percentage. Dit percentage is in 2020 verhoogd naar 80%. Het financieren van een (vrijstaande) woning zal daarom in 2020 iets gemakkelijker gaan dan nu het geval is.

WOZ-waarde stijgt met 8-10% in 2020

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt in 2020 met 8 tot 10%. De WOZ-waarde wordt in 2020 gebaseerd op marktontwikkeling tussen 1 januari 2018 en 1 januari 2019.

Eigenwoningforfait daalt

Ook belastingtechnisch gaat er het één en ander veranderen. Zo wordt in 2020 het eigenwoningforfait vastgesteld op 0,6 % voor woningen met een WOZ-waarde tussen de € 75.000 en € 1.060.000 (in 2019 was dit 0,65 %).

Hypotheekrenteaftrek daalt naar 46%

De hypotheekrenteaftrek wordt in 2020 versneld afgebouwd. Wanneer u in 2020 in de hoogste inkomstenbelastingschijf valt (een inkomen meer dan €68.507,-), dan trekt u de rente tegen een 3% lager tarief af. In 2020 is dit 46 % in plaats van 49 %. 

Hillen-aftrek daalt naar 93⅓%

Vanaf 1 januari 2019 wordt de Hillen-aftrek over 30 jaar afgebouwd. U kunt gebruik maken van deze aftrekpost als u geen of een kleine woningschuld hebt. De Hillen-aftrek daalt met 3⅓% per jaar en vervalt vanaf 1 januari 2048 helemaal. In 2020 bedraagt deze aftrekpost 93⅓% van het verschil tussen uw eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten voor uw eigen woning.

Energiebelasting omlaag in 2020

Op 1 januari 2020 verandert de energiebelasting en gaan huishoudens gemiddeld minder belasting betalen. Echter, u betaalt een hogere belasting wanneer u gebruik maakt van aardgas. De overheid wil namelijk het verbruik van aardgas terugdringen om klimaatverandering tegen te gaan. Bovenstaande is een stimulans om uw woning te isoleren en over te stappen op een elektrische warmtepomp.

Ook in 2020 financieel aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet. Het blijft dus óók in 2020 financieel aantrekkelijk voor huishoudens om te investeren in zonnepanelen. De salderingsregeling houdt in dat de stroom die u met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van uw eigen energieverbruik.

Bij de aankoop van een vrijstaande woning is het dan ook dit jaar aantrekkelijk om uw woning te verduurzamen. Dit is zeker aan te raden omdat én de energiebelasting omlaag gaat en het aantrekkelijk blijft om energie terug te leveren aan het net. Wanneer u in 2020 een nieuwe vrijstaande woning koopt is ons advies deze woning klaar te maken voor de toekomst. Juist nu met de gunstige regelgeving en de voordelen die erbij betrokken zijn. 

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?