RABO: HUIZENPRIJZEN ZULLEN PIEK 2022 EVENAREN

In ons vakblad Vastgoed Actueel staat een interessant artikel over de verwachting van de Rabobank inzake de ontwikkeling van de huizenprijzen.  Waar komt het op neer?

De Rabobank verwacht namelijk dat de huizenprijzen nog vóór aankomende zomer het hoogtepunt van 2022 zullen evenaren.

Al enkele kwartalen op rij prognoticeert de Rabobank een verdere stijging van de huizenprijzen. Eerder werd verwacht dat de prijzen in 2024 met 4,5% zouden stijgen, maar dit is inmiddels door hen bijgesteld naar 6,2%. Deze verassend snelle stijging heeft volgens de  bank een aantal oorzaken.

Ruimere leenmogelijkheden

Een van de redenen hiervoor is dat kopers sinds dit jaar meer kunnen lenen. De lonen zijn gemiddeld met 6% gestegen en naar verwachting zullen deze volgend jaar nog eens 4,4% stijgen. Door deze ruimere leenmogelijkheden kunnen kopers de gestegen hypotheekrentes compenseren, volgens de Rabobank.

Tekort aan woningen

Daarnaast speelt het tekort aan woningen een rol. Vorig jaar zijn er 182.000 huizen verkocht, wat aanzienlijk minder is dan in voorgaande jaren toen er jaarlijks ongeveer 218.000 woningen werden verkocht. De Rabobank verwacht dat er dit jaar ongeveer 185.000 transacties zullen plaatsvinden.

Groei binnen de verkoop van nieuwbouwwoningen

Er is op dit moment weer een kleine groei te ontdekken binnen de verkoop van nieuwbouwwoningen volgens de Rabobank. Potentiële kopers hebben net als bij bestaande bouw ruimere leenmogelijkheden en dat maakt de nieuwbouwwoningen beter betaalbaar. Daarnaast heeft WoningbouwersNL aangegeven een herstel van de nieuwbouwmarkt te verwachten.

Hoewel er de afgelopen maanden meer nieuwbouwwoningen zijn verkocht, blijft de verkoop volgens economen nog iets achter bij de periode voordat de rente begon te stijgen. Woningen die de komende jaren worden verkocht, zullen voornamelijk pas na 2025 worden opgeleverd. Pas dan zal er ook meer doorstroming komen op de markt van bestaande koopwoningen.

Verschillen per regio

Doordat er weinig nieuwbouwwoningen worden opgeleverd, neemt het aantal vastgoedtransacties af. Vorig jaar was er een gemiddelde daling van 5,5% in het aantal transacties. In bepaalde regio’s was deze daling minder sterk dan het gemiddelde. Zo bleven de woningverkopen in de regio Amsterdam, Utrecht en Haarlem en omgeving op peil. Daarentegen daalde het aantal transacties juist harder dan gemiddeld in regio’s zoals Flevoland, Zeeuws-Vlaanderen, en delen van Friesland, Limburg en Gelderland.

Bron: www.vastgoedactueel.nl

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?