Huizenmarkt: een dynamisch 2024?

Er gaat bijna geen dag voorbij dat de woningmarkt niet in het nieuws is. De markt is continu in beweging en ook in 2024 gaat er het één en ander veranderen. In dit artikel presenteren we zeven van de meest in het oog springende veranderingen in 2024

Trend 1. Stijgen de huizenprijzen?

De lonen stijgen en de krapte op de woningmarkt blijft aanhouden, met als logisch gevolg een stijging van de huizenprijzen. Economen van Rabo Research verwachten dat de huizenprijzen in 2024 het piekniveau van zomer 2022 evenaren. Zowel de Rabobank als de ING voorspellen een toename van 4% op de huidige huizenprijzen.

  • Komt deze verwachting uit, dan was de dip in de woningmarkt van korte duur.

Trend 2. Jubelton volledig afgeschaft

In 2023 was deze schenkingsvrijstelling al verlaagd tot €28.947,-, maar sinds 1 januari 2024 is de jubelton volledig afgeschaft. Desalniettemin blijft er een reguliere eenmalige verhoogde vrijstelling bestaan voor kinderen tussen 18 en 40 jaar, die op dit moment €31.813 bedraagt.

  • Heeft u plannen om dit jaar deze eenmalige schenking te doen? Neem dan voor meer informatie en voorwaarden contact op met uw financieel adviseur.

Trend 3. Omgevingswet

Na jaren van voorbereiding is op 1 januari 2024 de Omgevingswet in werking getreden. Deze nieuwe wet integreert tal van wetten, regels en voorschriften in één overkoepelende wet. Voor het indienen van een vergunningsaanvraag bij de gemeente is nu het nieuwe Omgevingsloket beschikbaar. De Omgevingswet heeft als doel om het omgevingsrecht te vereenvoudigen en te verbeteren.

  • Wilt u uw woning verbouwen? De bedoeling is dat het plannen en uitvoeren van uw projecten makkelijker zal worden. Maar houd er ook rekening mee dat de wet nog een beetje zal moeten ‘inburgeren’.

Trend 4. Beperking hypotheekrenteaftrek hoogste schijf

Is uw inkomen uit werk en woning in 2024 hoger dan € 75.518? Dan krijgt u minder aftrek voor de rente en kosten van uw eigen woning. Dat komt door de ’tariefsaanpassing’ in de hoogste belastingschijf.

  • Precies weten wat dit voor u betekent dit jaar? Vraag het uw accountant of financieel adviseur.

Trend 5. Extra financieringsmogelijkheden duurzame woning

Uit de Funda Index van eind 2023 blijkt dat huizenzoekers steeds meer waarde hechten aan het energielabel in hun zoektocht naar een woning. Je kunt dit jaar namelijk meer lenen wanneer je een ‘duurzame’ woning koopt. De extra leencapaciteit voor een woning met energielabel A of B kan oplopen tot 10.000 euro, en met een label A++++ zelfs tot wel 50.000 euro. Voor wie een huis met een C- of D-label koopt, is een extra hypotheekbedrag van 5000 euro mogelijk. Huizenkopers die een woning met een label E tot en met G aanschaffen, hebben geen recht op extra lening.

  • Ga je een huis kopen en daarvoor een hypotheek afsluiten: vraag je hypotheekadviseur naar de voorwaarden.

Trend 6. Hypotheekrente

Mooi dat verschillende tussenpersonen aan het begin van het jaar een scenario schetsen wat zij het meest waarschijnlijk vinden. En belangrijk om te volgen natuurlijk, want de hypotheekrente is ook bepalend voor wat je kunt lenen. Als je je even verdiept in de scenario’s die worden geschetst, is er een algemene lijn te ontdekken, namelijk dat de hypotheekrente in 2024 wel eens tussen de 3,5 en 4 % uit zou kunnen komen.

  •  Gaat u in 2024 een hypothecaire geldlening aan? Vraag de met ons samenwerkende hypotheekadviseur Paul Verspoor FFP RFEA van Versgil Financiele Diensten (telefoon 06 – 53 39 87 44) om goed advies over de op dat moment geldende rente en voorwaarden. En wat de rente verwachtingen zijn voor de toekomst uiteraard. 

Trend 7. NVM: verlaging overbruggingskosten

Potentiële kopers van nieuwbouwwoningen zien zich vaak geconfronteerd met extra kosten van vaak tienduizenden euro’s om de periode tot aan de oplevering te overbruggen. Deze bijkomende uitgaven schrikken aspirant-kopers vaak af om de overstap te maken. Mede hierdoor blijft de woningmarkt krap. Daarom pleiten wij als NVM-Makelaars via onze branchevereniging ‘NVM’ voor maatregelen om de kosten voor deze overbruggingsperiode te verlagen.

  • Hopelijk leidt ons pleidooi tot succes…
Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?