‘Stoppen is ook ondernemen’

Uw bedrijf ‘runnen’, creatief zijn, uw bedrijf door-ontwikkelen zijn enkele kreten die passen bij het ondernemerschap en daarbij het hebben van een eigen boerderij. De boerderij is misschien al veel jaren in eigendom en is misschien zelfs overgenomen van uw ouders. Veel jaren heeft u met veel plezier het werk op de boerderij gedaan. Toch kunnen er uiteindelijk diverse redenen zijn om te stoppen. Dan is ook het afbouwen en daadwerkelijk stoppen echt een Onderneming.

Enkele redenen om te stoppen zijn leeftijd, gezondheid, toenemende regeldruk van de overheid, geen motivatie meer, etc. De gedachten van het stoppen gaan misschien wel eens door uw hoofd maar u weet niet ‘hoe’ te stoppen met uw bedrijf. Wij vergelijken dit proces wel eens met een rotonde. U blijft rondjes rijden maar u weet niet welke afslag/beslissing u eerst moet nemen en het gevolg is dat u geen keuze maakt.

Wanneer u gedachten heeft over het stoppen van uw bedrijf is het het beste om hierover te praten. Bij het stoppen van uw bedrijf komt er veel op uw af. In deze blog willen wij enkele financiële gevolgen van het ‘Stoppen’ benoemen. Deze financiële gevolgen starten bij het verkopen van het gehele bedrijf of een gedeelte van het bedrijf.

  • Verkoop van uw boerderij geheel of gedeeltelijk: Wanneer u stopt met uw boerderij kunt u de boerderij geheel, dus met gebouwen, verkopen of gedeeltelijk waarbij u alleen uw grond verkoopt. Met de financiële opbrengst uit verkoop moet u de volgende punten betalen.
  • Fiscale gevolgen: Bij het verkopen van uw boerderij krijgt u te maken met diverse fiscale gevolgen. Bij de verkoop van uw grond is tot nu toe nog steeds de landbouwvrijstelling van toepassing waardoor de winst op de grond onbelast is, naast de winst op het bedrijfserf. Fiscaal belaste posten zijn onder andere eventueel winst op de gebouwen, fosfaatrechten, stikstof, vee en machines. Daarnaast zijn er diverse oplossingen waardoor de ‘winst’ gedrukt kan worden waardoor u zo min mogelijk belasting betaald.
  • Aflossing financiering: Wanneer u een financiering op het bedrijf heeft moet deze na de verkoop worden afgelost.
  • Aankoop vervangende woning: Indien u de gehele boerderij verkoopt dan zult u een vervangende woning waarschijnlijk uit de opbrengst van uw boerderij moeten kopen.
  • Inkomen na het stoppen: Nu heeft u uw inkomen uit de boerderij. Wanneer u gestopt bent dan stopt ook dit inkomen. Gaat u leven van het vermogen wat uit de boerderij is gekomen of gaat u werk zoeken nadat u gestopt bent? Een goede vraag om hierover na te denken.

Wij maken van te voren altijd een bruto-netto berekening. Hierin schatten we uw boerderij op waarde en berekenen wij wat u netto overhoud na de verkoop van uw gehele boerderij of een deel van uw boerderij. Wij gaan altijd uit van het uitgangspunt dat een hoog bruto resultaat bij verkoop goed is maar een hoog netto resultaat beter.

Elk bedrijf en mens is anders en dat betekent ook dat elk bedrijf maatwerk is. Overweegt u om te stoppen en wilt u hier eens over praten? Dan maken wij graag vrijblijvend een afspraak met u om u te helpen met deze belangrijke keuze.

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?