Webinar 16 november 2021: Stoppen is ook ondernemen

De ervaring leert dat het stoppen van een agrarisch bedrijf dikwijls vele malen moeilijker is dan het starten van een b

De ervaring leert dat het stoppen van een agrarisch bedrijf dikwijls vele malen moeilijker is dan het starten van een bedrijf. Er komt zoveel bij kijken! We kunnen met recht zeggen: Stoppen met uw bedrijf is óók Ondernemen. Stoppen met uw agrarische onderneming, dat is niet zomaar een stap.  De Koning & Witzier Makelaars organiseert daarom voorlichtingsavonden onder deze titel.

Er was een enorme interesse voor de informatieavond voorjaar 2021 (50 deelnemers). Omdat dit een onderwerp is wat leeft bij agrariërs hebben we besloten om in het najaar een extra voorlichtingsavond te organiseren. Dit najaar vindt de voorlichtingsavond plaats op dinsdag 16 november 2021.

16 november 20.30 uur – webinar
Reserveer deze datum in uw agenda!

Niet op je ‘tandvlees’ terecht komen…

Het vraagt serieus ondernemerschap om de juiste beslissing te nemen. ‘Om niet op je ‘tandvlees’ te gaan lopen, is het verstandig op tijd de stap te zetten’, zegt Albert de Koning (agrarisch makelaar en adviseur bij De Koning & Witzier). Als stoppen te rigoureus voelt, kan afbouwen een goede tussenstap zijn.

De redenen om te stoppen of af te bouwen

De beslissing om te stoppen wordt wel eens vergeleken met het rijden op een rotonde; er zijn meerdere aanrijroutes en afslagen. De aanrijroutes zijn de redenen om te stoppen: de hoge grondprijzen, de afwezigheid van een opvolger, de waarde van de melkveefosfaatrechten of de regeldruk die te hoog wordt.  De Koning: “We zien ook dat het soms financieel noodzakelijk is om te stoppen. Dat het verdienmodel in de agrarische sector onder druk staat, is u waarschijnlijk niet onbekend.”

De afslagen van de rotonde zijn de opties die er zijn wanneer u heeft besloten om te stoppen: gaat u alles verkopen of juist een gedeelte? Of gaat u misschien iets heel anders doen met uw bedrijf?

Gevolgen

Wat zijn de gevolgen voor boeren die deze ‘ondernemende’ stap wagen?

Gevolgen voor uw vermogen en uw inkomen

Het stoppen van uw bedrijf -geheel of gedeeltelijk- heeft sowieso gevolgen voor uw portemonnee. Wat brengt uw bedrijf op? Wat zijn belastinggevolgen? En een nog belangrijkere vraag: wat zijn de gevolgen voor uw inkomen? De Koning & Witzier zet regelmatig de financiële mogelijkheden op papier voor mogelijke stoppers. Dit wordt gedaan, rekenend vanuit de ideeën van de agrariër. Vaak wordt er ook een alternatief doorgerekend; wat zou een geheel of gedeeltelijke verkoop betekenen? “Belangrijk is ook wat de agrariër netto overhoudt”, benadrukt de Koning.

Gevolgen voor het dagelijkse leefpatroon

Daarnaast wordt ook het dagelijkse leefpatroon -waar men zich al jaren in bevindt- doorbroken. Een vraag die bij veel stoppende ondernemers in hun hoofd speelt: wanneer ik stop met het bedrijf, wat ga ik daarna voor invulling geven aan mijn leven?

Dinsdag 16 november 2021 – Webinar ‘Stoppen is ook Ondernemen’

Om een aantal zaken duidelijk te maken die met het stoppen van uw bedrijf te maken hebben, alsmede actuele prijsontwikkelingen aan u door te geven, organiseren wij een online bijeenkomst.

U bent van harte welkom om deel te nemen aan het webinar. Dit is uiteraard geheel kosteloos. U kunt zich aanmelden via info@koningwitzier.nl. Vermeld hierbij uw naam en e-mailadres, uw telefoonnummer en uw adresgegevens. Ook kunt u zich aanmelden via onderstaand aanmeldformulier. 

*Webcam en microfoon zijn niet noodzakelijk om deel te kunnen nemen. Wij leggen u na aanmelding uit hoe u deze avond kunt inloggen.

Aanmelden

Bent u agrarisch ondernemer?

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?