Waar het begon..

Dhr. Hen van ’t Hof

De rijke geschiedenis van De Koning & Witzier begint 60 jaar geleden bij dhr. H. van ’t Hof uit Gouda. Deze 90-jarige ondernemer in hart en nieren is geboren in Alblasserdam. 30 jaar lang heeft hij samen met dhr. G. de Koning de leiding over ons bedrijf.

Nieuwe wet

In januari 1963 kwam er een nieuwe wet die het mogelijk maakte om over de prijs van landbouwgrond te onderhandelen. Voor die tijd was deze prijs vastgesteld door de overheid. Dhr. van ’t Hof heeft een makelaarskantoor in Gouda, maar zoals een goede ondernemer betaamt ziet hij een kans om een makelaarskantoor op te richten voor agrarische bedrijven. Hij vraagt dhr. G. de Koning, die zijn makelaarskantoor in Waarder heeft, om samen met hem een bedrijf te vormen. ‘Een clever man met veel kennis over boerderijen’. Er was veel werk voor de twee mannen. ‘Als we hoorden dat er een boerderij te koop kwam gingen we erop af’, vertelt meneer van ’t Hof. Bij de verkoop van een boerderij gingen de mannen samen op pad. Met de koffertypemachine werd de koopakte ter plekke gemaakt.

Bekende naam

Makelaarskantoor H. van ’t Hof en G. de Koning wordt een bekende naam in de regio. ‘We hadden het vertrouwen van de mensen’, vertelt dhr. van ’t Hof met gepaste trots.

In 30 jaar als agrarisch makelaar heeft hij veel meegemaakt, zoals een boerderij van 300.000 gulden die in contanten werd afgerekend, 8 woningen en 4 boerderijen die werden verkocht aan de gemeente Reeuwijk om plaats te maken voor plas Klaverbroek en plas Vetebroek te Reeuwijk, maar ook zo’n 30 boelhuisdagen.

Boelhuisdagen

Aan deze boeren boelhuisdagen heeft dhr. H van ’t Hof veel fijne herinneringen (openbare veilingdag van de inventaris van de boerderij). ‘Druk, maar gezellig’, ‘een leuke afwisseling op de dagelijkse werkzaamheden’ en ‘voor velen een leuk uitje’. De dag begon met het voorlezen van de veilingvoorwaarden, samen met dhr. G de Koning, de notaris en de veilingmeester (afslager Houtdijker) op een boeren bandenwagen. Daarna startte de veiling. Tussendoor werkten zij de lijst af in de keuken van de boerderij, zodat de spullen betaald en ook meteen meegenomen konden worden. ‘Een heel geregel, maar er is nog nooit iemand weggegaan zonder te betalen’.

Met de koffertypemachine werd de koopakte ter plekke gemaakt.


Na 30 succesvolle jaren trekken de heren H. van ’t Hof en G. de Koning zich terug als directie en zetten Rieks Witzier en Albert de Koning het bedrijf voort onder de naam De Koning & Witzier.

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?