Vooruitblik: de woningmarkt in 2021

Sinds jaar en dag krijgen we aan het aan het einde van een kalenderjaar de vraag hoe de woningmarkt het volgende jaar eruit zal komen te zien. Aan het einde van 2020 is deze vraag misschien nog wel vaker gesteld dan andere jaren.

De wereld van ‘morgen’

Hoe ziet de woningmarkt er in 2021 uit? Laten we vooropstellen: 2020 heeft ons allemaal geleerd dat je niet weet hoe de wereld er morgen uitziet. Dat geldt dus ook voor de woningmarkt. Bijzonder was het om te zien hoe banken het hele jaar verwoede pogingen deden om voorspellingen te doen. Het lijkt inmiddels een soort wedstrijdje te worden en verreweg de meeste verwachtingen zijn onjuist gebleken. Niet geheel onbelangrijk; als je alle publicaties op een rijtje zou zetten, spreken de prognoses elkaar behoorlijk tegen… Zo meldt de ABN AMRO bank inmiddels dat de huizenprijzen door de krapte op de woningmarkt niet zullen dalen, terwijl de Rabobank juist zegt hiervoor wel duidelijke aanwijzingen te hebben. Toch heeft de Rabobank wel zijn prognose aangepast van een behoorlijke daling van de huizenprijzen van -2,9% naar een lichte daling van -0,8%.

Inmiddels hebben wij de indruk dat de gemiddelde Nederlander er zijn schouders wat over ophaalt en ondertussen ziet dat de woningmarkt zich anders gedraagt dan de prognoses. En oké, achteraf is het misschien voor ons wat makkelijk praten nu we weten hoe het in het echt is gegaan in 2020. Wel onderstrepen al die onjuist gebleken prognoses onzes inziens dat ook instellingen als banken en beleggingsexperts er ‘gewoon’ ‘flink’ naast kunnen zitten. Misschien hebben ze toch wat minder feeling met de markt dan de makelaars, die elke dag handen en voeten geven aan de woningmarkt door mensen zelf bijstaan bij het nemen van aankoop- en verkoopbeslissingen.

De huizenprijzen blijven rond het huidige niveau

Misschien vindt u het leuk om eens van ons te horen wat onze prognose is voor 2021 voor de woningmarkt? Lees dan rustig verder:

Wij verwachten op dit moment namelijk dat de prijzen -vooral in het hogere segment waarin wij makelen- rond het huidige niveau zullen blijven schommelen of misschien nog iets op kunnen lopen, want:

  • 1: Het aanbod van vrijstaande huizen is gering;
  • 2: Er wordt voor 2021 economische groei verwacht (op de website van het Centraal Planbureau staan hierover interessante dingen);
  • 3: De hypotheekrente zal naar verwachting niet (snel) stijgen;
  • 4: Er is behoefte om groter te wonen om zo het (nieuwe) thuiswerken te kunnen faciliteren.

“Wij verwachten op dit moment namelijk dat de prijzen -vooral in het hogere segment waarin wij makelen- rond het huidige niveau zullen blijven schommelen of misschien nog iets op kunnen lopen”

Dit is onze basisprognose, waarbij we ervan uitgaan dat het corona virus onder controle komt en het virus niet opnieuw oplaait. Maar het verloop van de pandemie kan wel van invloed zijn uiteraard op onze basisprognose. Het is heel lastig om te zeggen hoe deze er uit ziet als het virus niet onder controle komt.

Weloverwogen keuzes; een nieuwe tendens

Daarnaast zien wij -zeker in het vrijstaand wonen segment- ook een nieuwe tendens. Kopers nemen weer iets meer tijd om na te denken (en te rekenen) voordat ze bieden. Het duurt iets langer voordat er geboden wordt.

“Kopers nemen weer iets meer tijd om na te denken (en te rekenen) voordat ze bieden. Het duurt iets langer voordat er geboden wordt.”

Gemiddeld genomen. Dat vinden wij een goede ontwikkeling: het is belangrijk dat iedereen weloverwogen keuzes maakt bij dit soort beslissingen.

Wij verwachten dat óók 2021 een goed jaar is om uw (vrijstaande) woning te verkopen.

Ook uw vrijstaande woning succesvol verkopen? Bel ons kantoor (0348 -502 224) om een afspraak te maken. Onze makelaars nemen graag de tijd om bij u langs te komen, zodat zij uw verkoopkansen met u kunnen bespreken.

De vrijstaand wonen makelaars van De Koning & Witzier

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?