Lidmaatschap Vereniging Eigen Huis

De explosieve groei van de koopwoningmarkt in de vroege jaren zeventig was een directe aanleiding voor het oprichten van een partij die belangen behartigt van mensen die een eigen huis hadden gekocht of dat van plan waren. Een tegenkracht tegen de “woningmarktindustrie’’ was hard nodig: bouwers hanteerden eigen overeenkomsten met onbegrijpelijke voorwaarden en makelaars bemiddelden gelijktijdig voor koper en verkoper. Ook aan hypotheken waren merkwaardige en onredelijke voorwaarden verbonden. Tegenwoordig neemt de vereniging het op voor huiseigenaren in het aardbevingsgebied van de provincie Groningen.

De Vereniging Eigen Huis heeft sinds de oprichting in 1974 veel doelen bereikt die de kopers beschermen. Ik noem hier de drie belangrijkste:

  • Bouwers zijn zorgvuldiger geworden sinds de vereniging de opleveringskeuringen van nieuwbouwwoningen introduceerde.
  • Een makelaar kan niet meer optreden voor en zowel de kopende als de verkopende partij van dezelfde woning en hiervoor een dubbele courtage ontvangen.
  • Contracten van makelaars en aannemers zijn transparanter en klantvriendelijker geworden.

Sta ik sterker als ik lid ben van de Vereniging Eigen Huis?

Ja absoluut! Door de informatie die u kunt ontvangen staat u zeker sterker. De Vereniging Eigen Huis biedt klanten een breed scala aan diensten op het gebied van kopen en verkopen, verduurzamen, onderhoud, juridische zaken en VvE’s.

Een lidmaatschap van Vereniging Eigen Huis biedt u aardig wat voordelen:

  • U ontvangt gratis advies van experts zoals voorbeeldbrieven en checklists.
  • U kunt diensten afnemen tegen een gereduceerd tarief.
    Enkele voorbeelden hiervan zijn: opleveringskeuring bij nieuwbouw/verbouwing, de nationale notaris, contractbeoordeling nieuwbouw/bestaande bouw, bouwtechnische keuring, collectieve inkoop energie/warmtepomp en zonnepanelen en tenslotte een eigen huis schilderservice.
  • Mogelijk heeft u lagere woonlasten door collectieve inkoop van bijvoorbeeld energie.
  • 10 x per jaar het Eigen Huis magazine met tips over kopen, verkopen, verbouwen en verduurzamen.

Echter, het pakket aan diensten en partners wordt steeds breder. Als makelaars merken we dat de onafhankelijkheid van de vereniging onder druk komt te staan. Ook kunnen zowel de verkoper als de koper lid zijn van de vereniging en tegelijkertijd een tegengesteld belang hebben.

Wat levert een lidmaatschap mij op?

De contributie voor een regulier lid bedraagt ca. € 29,50 per jaar (prijspeil 1 mei 2020). Maar wat levert het op? Of de dienstverlening goed is geweest en of deze dienstverlening uiteindelijk ook een (financieel) voordeel heeft opgeleverd, kunt u pas achteraf bepalen. Als we even inzoomen op puur het tarief dat de Vereniging Eigen Huis rekent voor een bouwtechnische keuring voor een woning tot 700 m³ dan lijkt dit net wat scherper dan bij andere gerenommeerde marktpartijen. Door gelijktijdig lid te worden kunt u meestal direct profiteren van het gereduceerde tarief.

Wel of geen lid worden van de Vereniging Eigen Huis?

Gezien de geringe kosten per jaar en de waardevolle informatie (magazine, voorbeeldbrieven en checklists) die u kunt ontvangen en de eventueel gereduceerde tarieven bij specialistische diensten (zoals aankoopkeuringen, opleveringskeuringen, contractbeoordelingen, bouwtechnische keuringen, etc.) is het lidmaatschap misschien nog niet zo verkeerd, zeker niet als u van plan bent om uw eerste woning te gaan kopen.

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?