Kleiner wonen 5 tips

Stel: u woont in een vrijstaand huis, of een woonboerderij. Uw kinderen zijn inmiddels uit huis en u wordt ouder. Op een dag overweegt u om kleiner te gaan wonen. Het valt meestal niet mee om los te komen van het huis, de fijne herinneringen, de tuin en de locatie waar u mogelijk al langer woont. En om al deze zaken ‘in te ruilen’ voor een kleinere woning met minder of wellicht helemaal geen tuin. Waar moet u nu op letten bij het maken van zo’n grote stap? Wij geven u 5 tips.

Tip 1: Houd alle opties open

Bezichtig in eerste instantie diverse soorten huizen: een karakteristieke 2-onder-1-kapwoning, die leuke hoekwoning met garage, maar ook een appartement. Zelfs als u helemaal niet van plan bent om in een appartement te gaan wonen. U zult niet de eerste zijn die toch overstag gaat voor een comfortabel appartement, is onze ervaring.

Let tijdens het bezichtigen goed op uw gevoel; is dit een plek waar ik comfortabel kan wonen, een plek waar ik mijn (klein)kinderen, vrienden of kennissen kan uitnodigen voor een bezoek of logeerpartijtje?

Tip 2: Let op de omgeving

Vooral wanneer u ouder wordt is het fijn om niet alleen uw kennissenkring, maar ook belangrijke voorzieningen in de buurt te hebben. Op loopafstand van een supermarkt is heel belangrijk, maar het is ook handig als u dichtbij een kerk bijvoorbeeld woont of andere voorzieningen waar u regelmatig gebruik van maakt.

Tip 3: Gelijkvloerse woning

Misschien wat voor de hand liggend, maar met het oog op de toekomst is het belangrijk als u alles ‘gelijkvloers’ kunt doen; wonen, slapen én douchen. Een traplift kan uiteraard ook, maar het blijft toch een beetje een ‘noodoplossing’.

Tip 4: Let op het energielabel

Niet alleen zorgt een hoger energielabel voor kostenbesparing, maar het is ook een goede indicator voor wooncomfort. Een koele woonruimte in de zomer en een goede geïsoleerde woonruimte in de winter. Een energielabel van A of B scheelt aanzienlijk op uw energierekening.

Tip 5: Maak gebruik van een aankoopmakelaar

Heeft u de beslissing eenmaal genomen, dan komen er allerhande vragen om de hoek. Wat is de goede aanpak? Hoe ziet het financiële plaatje eruit? Wat zijn de mogelijkheden? Kan ik beter eerst verkopen of juist eerst kopen? Wanneer kunnen we de verkoop van de huidige woning het beste starten? Is het mogelijk dat ik voor zowel de verkoop als de aankoop één makelaar inschakel die weet wat ik wil mij door het proces heen loodst? Wat als ik mijn woning al verkocht heb en nog geen nieuwe woning heb gevonden? Wat als ik al een andere woning vind voordat ik mijn huidige woning heb verkocht, et cetera.

Onze ervaring is dat het dan heel verhelderend werkt om deze en andere vragen met een deskundige en betrokken makelaar van De Koning & Witzier makelaars te bespreken. Maar ook als u de antwoorden op de genoemde vragen zelf al grotendeels heeft, is het vaak heel verfrissend om hierover met 1 van onze makelaars een goed gesprek te hebben.

Tot slot

Als gespecialiseerde makelaar in vrijstaande woningen en woonboerderijen begrijpen wij als geen ander wat kleiner wonen voor u betekent. Onze dienstverlening is er op gericht om u zo veel mogelijk te ontzorgen bij dit proces. Door zowel voor de verkoop en de aankoop met één vaste makelaar te werken, worden alle stappen in het proces optimaal op elkaar afgestemd. Zodoende wordt u maximaal ontzorgd.

Wij weten wat kleiner te wonen voor u betekent. Onze dienstverlening is erop gericht om u zoveel mogelijk te ontzorgen bij dit proces.

Wilt u weten hoe dat in zijn werk gaat? Maak een afspraak met één van onze vrijwonen makelaars voor een goed gesprek.

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?