Help! Het vereenvoudigd Energielabel wordt afgeschaft!

Help! Het vereenvoudigd Energielabel wordt afgeschaft!

Vanaf 1 juli 2020 is er belangrijke wijziging wat betreft het aanvragen energielabel: het vereenvoudigd Energielabel (VEL) komt te vervallen. In dit blogartikel leest u meer over de afschaffing van het VEL.

De huidige situatie omtrent het aanvragen van een energielabel

Sinds een aantal jaar is het verplicht om bij de verkoop van een woning een energielabel mee te geven aan de koper. Dit label wordt ook wel het vereenvoudigd Energielabel (VEL) genoemd. Het VEL kan worden aangevraagd middels twee methoden, door de woningeigenaar zelf via www.energielabelvoorwoningen.nl of door middel van een inspectie van een expert. Wanneer men het zelf regelt, moet men door het beantwoorden van vragen en het aanleveren van bewijzen, aantonen wat er aan de woning is gedaan ten behoeve van de energieprestaties. Bewijzen kunnen zijn:

  • Foto’s van toegepast isolatiemateriaal
  • Rekeningen van aannemers die isolatie hebben aangebracht
  • Etc.

Op basis van de ingevulde gegevens en de bijbehorende bewijzen wordt voor een paar euro een energielabel voor de woning verstrekt. Doet u dit niet voor de overdracht van uw woning, dan riskeert u een boete. Deze boete betreft € 170,- voor particulieren en € 340,- voor bedrijven.

Gevolgen van de afschaffing van het VEL

Er wordt getwijfeld aan de huidige waarde van het energielabel. Wat is de nauwkeurigheid van het label als er geen expert langskomt om de situatie op te nemen? De afschaffing van het VEL heeft ingrijpende gevolgen voor de hierboven beschreven huidige situatie. Het is vanaf 1 juli 2020 voor een woningeigenaar niet meer mogelijk om zelf een energielabel aan te vragen. Voor het aanvragen van een energielabel heeft u vanaf 1 juli 2020 een expert nodig!

Bent u van plan om binnen 10 jaar uw huis te verkopen en heeft u nog geen definitief energielabel? Ons advies: vraag nu nog eenvoudig zelf uw energielabel aan via www.energielabelvoorwoningen.nl. Dit label is 10 jaar geldig. Verkoopt u uw woning binnen 10 jaar, dan kunt u deze aan de koper overhandigen! De voordelen, het bespaart u ongeveer € 200,- en het bespaart u veel tijd!

Uw woning binnen nu en 10 jaar verkopen? Vraag alvast vrijblijvend een adviesgesprek bij ons aan!

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?

Waarder
Vrijstaand wonen
De Hogere Prijsklasse
Leerdam
Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?