Eerst verkopen, of toch eerst kopen?

Wat is de goede volgorde? Eerst uw huidige huis te koop zetten? Of eerst een ander huis kopen wat helemaal aan uw wensen voldoet?

Lastig!

Voor de goede orde: u bent eigenaar van een mooie vrijstaande woning. U heeft lange tijd met veel plezier op deze plek gewoond, maar het wordt tijd voor een kleinere woning. Daar kunnen legio redenen voor zijn.
Laten we zeggen: u bent op zoek naar een appartement. Of niet meteen een appartement, maar een ‘twee-onder-één kap’ omdat u dan uw auto op eigen erf kunt parkeren en omdat u dan een mooie tuin hebt. Zomaar wat aspecten die meespelen als u aan een ander huis denkt. 

Hoe dan ook: u loopt tegen dat appartement of die twee-onder-één kap woning aan die zo ongeveer aan alle wensen voldoet. Op dat moment moet u een keuze maken: eerst verkopen? Of eerst kopen. Wat is verstandig? Verwacht in dit blogartikel geen pasklaar antwoord, want elke situatie is anders. We hopen u wat hoofdlijnen te geven die uw beslissing wat overzichtelijker kan maken.

Heeft u de financiële middelen voorhanden?

Ten eerste is belangrijk of uw vermogen in uw huidige woonboerderij/vrijstaande huis zit of dat u de mogelijkheid heeft de nieuwe woning uit eigen middelen te financieren.
In dat laatste geval is er -na goede overwegingen- weinig op tegen om direct te handelen. 

In de meeste gevallen echter is de verkoopopbrengst van de huidige woning (voor een deel) nodig om de aankoopsom van de nieuwe woning te kunnen voldoen. U kunt er dan natuurlijk voor kiezen om eerst uw eigen woning te verkopen en als dat gelukt is de nieuwe woning aan te kopen. Maar wel met het risico dat die ideale woning ondertussen aan iemand anders wordt verkocht. Dat hoeft uiteindelijk geen probleem te zijn, er komt vast nog wel een keer een passende woning te koop.

Stap 1: Bepaal de waarde van uw woning
Laat de waarde en verkoopbaarheid van uw huidige woonboerderij of vrijstaande woning door ons bepalen. Er is zelfs een kans dat wij als vrij wonen specialisten de koper van uw huidige woning al hebben ontmoet. U begrijpt dat in een woningmarkt zoals we die vandaag kennen (schaarste) het verkooprisico over het algemeen niet zo groot is. Al blijft het altijd gaan om maatwerk. Geen verkoop is hetzelfde. Wij kunnen hierin een goede adviserende rol voor u vervullen;

Stap 2: Overweeg een aankoopmakelaar
Heeft u de te verwachten verkoopopbrengst van uw huidige woning in beeld en is de verkoopbaarheid voldoende in beeld, dan kunt u overwegen toch alvast tot aankoop van uw ideale woning over te gaan. Wist u dat u ons daarbij kunt inschakelen als aankoopmakelaar? Wij kunnen uw belang behartigen en voorwaarden bedingen die passen bij uw situatie;

Stap 3: Koop onder voorbehoud van het verkrijgen van een overbruggingshypotheek
Heeft u nog geen toezegging van uw bank/ een hypotheekverstrekker? Koop de woning dan onder voorbehoud van het verkrijgen van een overbruggingshypotheek. Tip: het is verstandig om al in een vroeg stadium te overleggen met een financieel adviseur, zodat u al veel duidelijkheid hebt op het moment dat u uw ideale nieuwe woning tegenkomt. 
Wij kunnen u in contact brengen met een financieel adviseur op dit gebied. Indien gewenst kan een financieel adviseur u ook meer vertellen over uw vermogenspositie na uw verhuizing!

Bijvoorbeeld Paul Verspoor van VersGil financiële diensten. Onze ervaring is dat hij als financieel adviseur écht meedenkt met de klant. Indien gewenst denkt hij ook met u mee over uw verdere financiële planning.

Bent u naar aanleiding hiervan nieuwsgierig geworden naar de waarde en verkoopbaarheid van uw woonboerderij of vrijstaande woning? Bel ons voor een verhelderend gesprek!

Hartelijk welkom!

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?