Een woning verkopen: de voorbereiding


In het voorjaar en in de zomer zetten meer mensen hun vrijstaande woning te koop. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Vrijstaand en/of landelijk wonen is in deze periode het aantrekkelijkst. Uit een onderzoek van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) blijkt ook dat in dit jaargetijde de beste verkoopresultaten worden geboekt. Er zijn dan gewoonlijk meer kopers op de markt.

Misschien bent u wel van plan om u te oriënteren op de verkoop van uw vrijstaande woning. Hoe gaat zo’n oriëntatie nu eigenlijk in zijn werk? Is het echt zo simpel dat je een makelaar belt die langs komt en vervolgens een prijs ‘uit de spreekwoordelijke mouw schudt’? Of kijkt de makelaar toch iets verder? In deze blog neem ik u mee naar de voorbereiding die wij als makelaar doen voordat we bij u op bezoek komen.

De uitnodiging voor een gesprek

Ik begin bij de uitnodiging voor een gesprek.
Waar de ene aspirant verkoper ruim de tijd neemt om je als makelaar rond te leiden en het bij het te verkopen huis horende verhaal te vertellen, krijg je ook wel eens een telefoontje ‘of we maar even langs willen rijden en dan wil roepen wat ik ervan denk. Liefst op de mail’.
Ja, zoveel hoofden, zoveel zinnen.

Geoweb (NVM)

In ieder geval raadpleeg ik vooraf altijd Geoweb. Dit is een praktisch programma wat ons vanuit onze brancheorganisatie NVM wordt aangeboden. In Geoweb komt informatie bijeen van onder meer het Kadaster, het bestemmingsplan, bodem- en funderingsinformatie, et cetera. Daarnaast is er in Geoweb de afgelopen decennia zoveel informatie verzameld, dat de makelaar snel kan beschikken over (veel) referentie transacties met bijbehorende gegevens.
Ideaal, want zo kun je de aspirant opdrachtgever niet alleen vertellen wat jij er als makelaar van denkt, maar dit ook staven met voorbeelden en feiten uit de praktijk.

Al gaan voorbeelden en feiten van referentie transacties bij vrijstaande woningen ook weer niet altijd op.
Want: hoe vergelijk je locaties en hoe vergelijk je een nieuwe vrijstaande woning met een nog volledig te verbouwen boerderij? Een object met veel of weinig grond? Een zeer luxueus landhuis of een woning waar 40 jaar niets meer aan is gedaan.
U voelt wel aan: daar ligt een spanningsveld. Misschien wel juist om dit spanningsveld nemen verkopers ons als expert in de arm. Zodat je zeker weet dat je bij verkoop de goede, eerlijke prijs ontvangt. Je kunt je vrijstaande woning of boerderij bijvoorbeeld maar immers 1x goed verkopen, dan wil je wel dat er binnen alle redelijke kaders uitkomt wat eruit te halen is.

Het gesprek

‘Gewapend’ met een goed voorbereid dossier ga ik vervolgens naar de aspirant verkoper. Eerst nemen we rustig de tijd om naar uw vragen en wensen te luisteren. Vervolgens bekijken we uw woning of boerderij met eventuele bijgebouwen en tuin

De conclusie

Als je vervolgens weer in je auto stapt op weg naar kantoor of een volgende afspraak, heb je meestal in grote lijnen al een beeld over de verkoop van het betreffende huis en de prijs.
Eenmaal terug op kantoor volgt een nauwkeuring onderzoek van wat je hebt gezien en maak je vaak de nodige rekensommen.
Op basis van deze rekensommen, andere verkochte objecten maar vooral je ervaring komt je tot de conclusie, die we vervolgens in vertrouwen met u delen.
Het voordeel voor u is dat u weet waar u staat en wat u kunt verwachten.

Heeft u verkoopplannen en bent u benieuwd naar de verwachte verkoopopbrengst?
Bel De Koning & Witzier voor een verhelderend gesprek!Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?