10 tips om uw huis aantrekkelijk te maken voor potentiele kopers

Als u heeft besloten om uw huis te verkopen, dan hoopt u natuurlijk dat uw woning snel wordt verkocht. Eén van de ingrediënten voor een snelle verkoop is de manier waarop uw huis wordt gepresenteerd. In deze blog geven we daarom 10 eenvoudige tips om uw huis (nog) aantrekkelijker te maken voor potentiele kopers.

Ruim uw persoonlijke spullen op!

Met stip op nummer 1; ruim uw persoonlijke spullen op. Potentiele kopers zullen tijdens de bezichtiging hun eigen ideeën voor ruimten visualiseren in hun hoofd. Uw persoonlijke foto’s en spullen kunnen dan erg afleiden. Wij maken soms zelfs mee dat het wasgoed nog ophangt of dat er nog een vaatdoekje op het aanrecht ligt. Leg zulke zaken, maar ook familiefoto’s, verzorgingsartikelen en kleding buiten het zicht.

Potentiele kopers zullen tijdens de bezichtiging hun eigen ideeën voor ruimten visualiseren in hun hoofd. Uw persoonlijke foto’s en spullen kunnen dan erg afleiden.

Zorg voor gezelligheid in huis!

Door persoonlijke spullen weg te halen, kan het huis er ongezellig uit gaan zien. U wilt potentiele kopers juist het gevoel geven dat zij hun nieuwe woning binnen stappen. Het gevoel van ‘thuiskomen’ kunt u versterken door een mooie bos bloemen op tafel te zetten en kussens op de lounge set te leggen.

Zoals eerder vermeld moeten potentiele kopers hun eigen meubels en spullen kunnen visualiseren in de ruimtes. Dit kunt u bevorderen door uw vloeren leeg te houden. Haal daarom de badmat en wc-reiniger van de vloer. Uw woning ziet er dan frisser en ruimtelijker uit, dat komt ten goede aan de verkoop van uw huis.

Maak uw woning schoon!

Tijdens bezichtigingen bekijken mensen het huis van top tot teen, daarom is het belangrijk om dat alles schoon is; van plinten tot lampen. Maar ook de buitenkant van de woning. Wij geven verkopers altijd de tip om hun houtwerk aan de buitenkant schoon te maken met auto-shampoo. Hierdoor wordt het erg schoon en gaat het mooi glanzen.

Vergeet de dakgoot en de binnenkant van de kozijnen niet!

Soms maken we mee dat er onkruid groeit in de dakgoot; dat is zo’n afknapper. Wat ook vaak wordt vergeten is de binnenkant van de kozijnen; tijdens bezichtigingen doen potentiele kopers soms de ramen open.

Zorg voor (dag) licht en ruimte.

Mensen houden van ruimte. Licht kan, net als de kleur wit op de muren en plafond, een gevoel van ruimte creëren. Zorg daarom dus voor voldoende licht door lichte kleuren op de muren, door planten of bomen te snoeien en door ramen te zemen. Zet gordijnen wijd open en zorg ervoor dat raamdecoratie het licht van buiten niet te veel belemmerd. U kunt ook een gevoel van ruimte creëren door grote meubelstukken, zoals banken en bedden, net iets verder van de muur af te halen. Daarnaast geven wij vaak het advies om sommige meubelstukken tijdelijk ergens op te slaan. Hoe minder meubelstukken, hoe groter de ruimte lijkt..

U kunt ook een gevoel van ruimte creëren door grote meubelstukken, zoals banken en bedden, net iets verder van de muur af te halen.

Zorg voor een neutrale woning!

Uw heeft uw woning volledig naar uw smaak ingericht. Echter niet iedereen kan een felle kleur op de muur en/of de artistieke meubelstukken en kunstwerken waarderen. Een lichte (of witte) kleur en een neutraal ingerichte ruimte zorgt ervoor dat mensen in hun hoofd sneller een beeld kunnen vormen van hoe zij de woning naar hun smaak zouden kunnen inrichten.

Doe het achterstallige onderhoud!

Voorafgaand aan de bezichtigingen is het goed om heel kritisch naar uw woning te kijken. Zijn er vieze muren die nog geschilderd moeten worden? Heeft u nergens vocht of schimmelplekken? Zijn de kitranden nog in orde? Zitten alle plinten vast? Heeft u geen gaten in de muren of loszittend behang? Misschien is uw keuken of badkamer nodig aan vernieuwing toe. Vaak adviseren wij dan om dit niet te vervangen, deze zaken zijn zo smaakgevoelig. Als u graag nog wilt investeren in uw woning kunt u beter kiezen voor een nieuwe cv-ketel of een dakkapel.

Zorg voor een aangename geur!

Vroeger werd vaak de tip gegeven om appeltaart te bakken net voor de bezichtigingen. Een goed advies, want uit talloze onderzoeken blijkt dat geuren onze emoties positief (en dus ook negatief) kunnen beïnvloeden. Zo kan de geur van sigarettenrook kan een echte afknapper zijn! Terwijl de geur van een verse pot koffie potentiele kopers het gevoel geeft dat ze ‘thuiskomen’. Elektrische luchtverfrissers of Woodwick geurkaarsen kunnen juist een aangename geur in uw huis verspreiden. Ook door in een plantenspuit een beetje wasverzachter met water te mengen en op vloerbedekking, banken en gordijnen te sproeien ruikt uw woning weer fris.

De geur van een verse pot koffie geeft potentiele kopers het gevoel dat ze ‘thuiskomen’.

Laat u huisdieren tijdens bezichtigingen ergens logeren!

Misschien houden de potentiele kopers van uw woning niet van huisdieren. Daarnaast komt het vaak ook de geur van uw huis niet ten goede. Ruim daarom de kattenbak, hondenmand en voerbakjes op en verwijder haren van banken en stoelen.

Deze tips zijn geschreven door onze expert Marja Scholte. Door haar jarenlange ervaring in de makelaardij weet zij precies hoe uw object het beste kan worden gepresenteerd. Besluit u om uw huis bij ons in de verkoop te zetten? Goed nieuws! Marja helpt u om uw woning aantrekkelijk in de markt te zetten.

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?