Mijn favorieten

Kavelruil 'Natuur en boerenbelang' in de Krimpenerwaard is rond


De kavelruil ‘Natuur en boerenbelang’ in de Krimpenerwaard is rond. Donderdag werden de handtekeningen gezet. Twee boerenfamilies uit Gouderak (ZH), familie Halling en familie Zwijnenburg, vertrekken uit de Krimpenerwaard en zetten hun melkveebedrijf elders voort.

Ze laten hierbij 155 hectare achter voor natuurontwikkeling. Tien jaar geleden, toen het beruchte Veenweidenpact op tafel kwam, werden de eerste gesprekken met de provincie Zuid-Holland gevoerd. Uiteindelijk werden donderdag de handtekeningen bij de notaris gezet en is de akte gepasseerd.

Albert de Koning en Niek Doelman van makelaarskantoor De Koning & Witzier uit Waarder waren er nauw bij betrokken namens de families. „We werden door de boeren om hulp gevraagd”, vertelt De Koning. „Omdat het eerste bod van de provincie tien jaar geleden te laag was, is het geheel stil komen te staan.”

Gesteggel
In 2017 werden de makelaars opnieuw benaderd. „Het is de afgelopen jaren een heel gesteggel geweest met de provincie”, zegt Doelman. „Dat zorgde bij alle partijen voor veel frustratie. We liepen vooral tegen onvoldoende werkcapaciteit bij de Provincie aan. Zo hebben we drie maanden moeten wachten op hun handtekening op de koopakte.”


Toch lukte het uiteindelijk om eruit te komen met alle partijen. De familie Halling vond een bedrijf in Lopik en de familie Zwijnenburg in Papekop. „Toen we van de bedreiging een kans wisten te maken, keerde het tij en volgde de ontlading”, zegt De Koning. „Nu is ieders belang gedekt, en niet alleen die van de provincie.”


Pieter, Adrie en Inge verhuizen met hun melkveebedrijf van Gouderak naar Lopik.
Beeld: Linda Halling


BRON: De Agraaf 16 februari 2019