Wat kost de makelaar?

Het inschakelen van een (agrarisch) makelaar bij de verkoop van uw melkvee- of akkerbouwbedrijf is in Nederland niet verplicht. Sommige boeren kiezen ervoor om zelf hun aan- of verkooptransacties te doen om zo makelaarskosten te besparen. Het blijkt echter moeilijk om je eigen, specifieke behoeften, omstandigheden en kennis/ervaringsniveau in een transactie te verwerken.

Goed verkopen doe je tenslotte maar 1 keer. Daarom kies je voor een makelaar:

  1. Expertise en heel veel ervaring: makelaars bieden (vooraf!) waardevolle (andere) inzichten en helpen om weloverwogen beslissingen te nemen. Ze hebben uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van de vastgoedmarkt, prijstrends, onderhandelingen en alle juridische en administratieve aspecten van vastgoedtransacties.
  2. De makelaar helpt bij het op de juiste manier in de markt brengen van jouw boerderij of perceel. Marketing en zichtbaarheid dus. En hoe kundig en vertrouwenwekkend uw buurman, accountant als adviseur lijkt: zij hebben toch echt een ander vak.
  3. Het kopen of verkopen van onroerend goed is een tijdrovend proces. Makelaars nemen veel van het werk uit handen. Tijd en gemak dus.
  4. Makelaars hebben een uitgebreid netwerk met zoekers, kopers en verkopers, maar ook andere professionals in de vastgoedsector, zoals andere makelaars, notarissen, hypotheekadviseurs en aannemers. Dit netwerk is nuttig bij het vinden van de juiste experts.
  5. Makelaars hebben dagelijks toegang tot actuele marktinformatie en vergelijkbare eigendommen, wat kan helpen bij het bepalen van een realistische verkoopprijs of bij het identificeren van goede (ver)koopkansen. Kennis = macht.
  6. Vastgoedtransacties omvatten vaak complexe aspecten. Een makelaar kan ervoor zorgen dat alle mogelijkheden worden benut en wettelijke vereisten worden nageleefd. Zij maken de contracten (overeenkomsten op het gebied van koop, kavelruil, (erf)pacht of zaken zoals optierechten, etc.). correct op.
  7. Onderhandelen is een belangrijk onderdeel van vastgoedtransacties. Een ervaren makelaar kan effectief onderhandelen namens hun klanten om de beste deal te krijgen. De makelaar is niet emotioneel verbonden en kan objectief adviseren. Vaak over de beste prijs, altijd over de beste deal.

Het antwoord op de vraag? Het gaat er eigenlijk niet om wat de makelaar kost, maar wat hij voor zijn klant op levert!

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?