Succes via de weg der geleidelijkheid

Het kan ánders, zo luidt de slogan van loonwerkersbedrijf HKA uit Nieuwkoop. Dit dacht eigenaar Frank Hoogendoorn ook toen hij in 2004 als een blok viel voor zijn huidige bedrijfslocatie. Op het grote akkerbouwperceel stond een gedateerde woning, een oude loods, kapschuur en vooral veel gras. Frank zag iets anders: volop mogelijkheden. Vijftien jaar later vinden we hier onder meer een gerenoveerde woning en een hagelnieuw bedrijfspand. En apetrotse eigenaars.

Op zoek naar ruimte met een NVM agrarisch & landelijk makelaar

“Mijn vrouw en ik zochten een ruime locatie om te wonen en op termijn ons bedrijf naartoe te verhuizen”, vertelt Frank. “We hadden al een bod gedaan op een andere stek, maar Albert de Koning, onze NVM Agrarisch & Landelijk makelaar, overtuigde ons om tóch nog even hier te kijken. Binnen een paar dagen tekenden we het koopcontract!”

Gedoogsituatie

Het stel betrok de woning en vervulde meteen een langgekoesterde wens door een paardenbak aan te leggen. In 2008 is de nieuwe loods opgeleverd en werd ook het bedrijf naar Nieuwkoop verhuisd. Alles ging crescendo. Totdat de gemeente aanklopte met vragen over de kranen op het erf. Strookt dit wel met de agrarische bestemming? Frank: “Ik heb rustig uitgelegd hoeveel onze diensten júist voor de boeren hier betekenen. En dat dit op een industrieterrein onmogelijk is, ook economisch. Gelukkig was er begrip. We kregen een gedoogsituatie.”

Flink sparen

Frank kon blijven doen wat hij deed, maar mocht niet uitbreiden of bijbouwen. “Achteraf gezien was deze geleidelijkheid top”, blikt hij terug. “Doordat we lang klein bleven, konden we het bedrijf goed neerzetten én flink sparen.” In de winters knapte hij met zijn jongens het terrein op. Nieuwe beschoeiingen, heggen en bestrating gaven het geheel steeds meer glans. Buren staken hun duim op. In 2016 is de locatie officieel herbestemd tot grond voor agrarisch aanverwante bedrijven. Frank kon weer bouwvergunningen aanvragen.

Sinds de aankoop van het perceel in 2004 zag Frank zijn bedrijf groeien van zeven naar bijna dertig medewerkers. Hij realiseert zich dat het ook anders had kunnen lopen. “Als ondernemer neem je altijd een risico. Maar je kunt je slagingskansen natuurlijk wel vergroten. Win kennis in bij experts, zoals een bedrijfsadviseur, aankoopmakelaar en architect. Staar je niet blind op één geldverstrekker. Besteed aandacht aan je communicatie met wethouders. En zorg dus voor goodwill bij je omgeving. Dan kun je in principe alle kanten op.”

Grapjes

De kapschuur werd gesloopt, de oude loods verbouwd tot werkplaats. En het ontwerp voor het nieuwe bedrijfspand kreeg vorm. “Met een schuine nok!”, lacht Frank. “Ideetje van de architect. Anders zou het gebouw vanaf de weg gezien te prominent aanwezig zin. Ik twijfelde. Tijdens de bouw in 2018 maakten mensen ook grapjes: heb je de tekening scheefgehouden? Of zijn je palen verzakt? Maar het resultaat is geweldig! Het voldoet aan al onze wensen en het heeft allure.”

Strak en netjes

Opnieuw stipt Frank de uitstraling aan. Dat is geen toeval. “Je moet je bewust zijn van je aanwezigheid in het landschap. Als je alles strak en netjes houdt, kijkt het voor dorpsgenoten ook mooi. Mensen verbazen zich vaak dat er zo’n groot bedrijf achter de heggen schuilgaat. Daarnaast hamer ik er bij mijn jongens op dat ze met trekkers stapvoets rijden om eventuele overlast minimaal te houden. Eén klacht kan fataal zijn, ook voor toekomstige plannen.”

  • De kenmerkende schuine daklijn. Daarachter de loodsen.
  • Het woonhuis is fraai opgeknapt.
  • Links het woonhuis, in het midden de werkplaats en rechts het nieuwe bedrijfspand.
  • Lichte werkplekken met uitzicht op het erf.

Bron: NVM agrarisch & landelijk Woonwensen en ondernemersdromen komen uit op het platteland (2020) pagina 16-19

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?