Prijsontwikkeling van de melkveefosfaatrechten

2018 was een jaar waarin de prijs van melkveefosfaatrechten op het hoogste punt naar de 280 euro per kilogram steeg en richting het einde van het jaar weer zakte naar prijzen rond de 190 euro per kilogram. Of we een zelfde trend in 2019 kunnen verwachten is voor iedereen koffie dik kijken, maar we kunnen wel wat zeggen over de eerste maanden van 2019.

De fosfaatrechtenmarkt is in de eerste maanden rustig gebleken met een lichte opleving in februari. De eerste tabel geeft een overzicht van de transacties van De Fosfaatstroom weer en laat de prijzen zien van daadwerkelijk gerealiseerde transacties. Hieruit blijkt dat de daadwerkelijk gerealiseerde prijs in januari onder en rond de 170 euro per kg zat en in februari een stijging richting de 180 euro per kg had. Eind februari en begin maart is de prijs weer gezakt naar prijzen rond de 170 euro per kg.

De tweede tabel vergelijkt de gemiddelde prijs per kilogram melkveefosfaatrecht per maand voor de eerste maanden van 2019 met de prijsontwikkeling in 2018. Hieruit blijkt dat de gemiddelde prijs in januari 2018 zo’n 20 euro hoger was in vergelijking met januari 2019. In februari is de gemiddelde prijs nagenoeg gelijk. Voor maart kunnen we met betrekking tot de gemiddelde prijs per maand nog geen conclusie trekken en is het afwachten hoe de markt zich verder zal gaan ontwikkelen.

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?