PASMELDERS

Op 29 mei is het 5 jaar geleden dat de Raad van State oordeelde dat de PAS (Programma Aanpak Stikstof) niet meer als toestemming mocht gelden voor activiteiten die extra stikstofuitstoot veroorzaken. Ondernemers die kunnen aantonen dat zij hierdoor schade ondervinden, kunnen hiertoe een schadeclaim indienen. Schadeclaims na een onrechtmatige daad van de overheid kunnen worden gevorderd tot 5 jaar na dato. Op 29 mei 2024 komt deze mogelijkheid door verjaring te vervallen. Voor ondernemers die schade willen melden, ook al is het nu nog niet helemaal duidelijk wat de schade precies is, is het belangrijk dat zij de schade op tijd melden en zo de verjaring stuiten.

Bovenstaande geldt voor zowel PAS-melders, als voor bedrijven waarbij sprake is van een meldingsvrije activiteit (toename < 0,05 mol/ha/jaar). Voor beide categorieën geldt dat de melding of het starten van een activiteit plaats moet hebben gevonden in de periode van 2015-2019.

Demissionair minister van der Wal heeft inmiddels de schadeclaimperiode, welke na 5 jaar verjaart, dus op 29 mei 2024, met 5 jaar verlengd tot 29 mei 2029.

Toch roept LTO zijn leden op alsnog een brief naar het ministerie van Landbouw te sturen voor 29 mei 2024 om deze verjaringstermijn te stuiten.

Ook wij denken dat het verstandig is dat u toch een brief stuurt om uw belangen veilig te stellen. Voorbeeldbrieven vindt u op de site van de LTO.

Bron: LTO nieuwbrief

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?