Maakt u de juiste keuze…??

De uitkoopregelingen voor piekbelasters (LBV+) en de algemene stoppersregeling (LBV) gaan uiterlijk half juni van start, heeft minister Van der Wal aangegeven. De minister geeft aan dat er voor de LBV+ regeling 3.000 boeren in aanmerking komen en voor de LBV-regeling ca. 10.000 boeren. Via een website, het stikstofloket, is te bekijken met welke regeling u wel of niet mee kunt doen. Als u mee kunt doen met de LBV+ of de LBV-regeling is het de vraag of u de juiste keuze maakt.

Als u overweegt om mee te doen aan één van de regelingen betekent dit dat u nadenkt over het stoppen van uw bedrijf. Stoppen kan op meerdere manieren: meedoen met de LBV (+) regeling, verkopen op de vrije markt of stoppen met uw vee en op uw locatie blijven zitten. De laatste optie behoeft geen toelichting.

Om de juiste keuze te maken is het belangrijk om de andere twee opties goed te vergelijken voordat u een keuze maakt.

Optie 1

Korte samenvatting LBV+/ LBV:

  • 120% (LBV+)/ 100% (LBV) vergoeding gecorrigeerde vervangingswaarde van uw productiecapaciteit. Productiecapaciteit zijn alleen de stallen waarin de laatste 5 jaar onafgebroken vee is gehouden.
  • 120% (LBV+)/ 100% (LBV) vergoeding van uw productierechten. Peildatum wordt nog vastgesteld
  • Geen vergoeding voor stikstof
  • Totale vergoeding is gecorrigeerde vervangingswaarde + vergoeding productierecht
  • Kosten die u moet betalen van totale vergoeding zijn: sloopkosten (alle gebouwen), bestemmingswijziging (verplicht en mogelijkheid ruimte voor ruimte regeling is niet zeker), eventueel te betalen belasting (boekwinsten + stakingswinst)
  • U krijgt een voorkeursrecht op uw cultuurgrond.
  • U krijgt een beroepsverbod (mogelijk zelfs voor heel Europa).

Optie 2

De andere optie is om uw bedrijf te koop aan te bieden op de ‘vrije markt’. In deze optie is de marktwaarde van uw gehele bedrijf leidend in plaats van de gecorrigeerde vervangingswaarde van uw stallen. Uw bedrijf op de ‘vrije markt’ verkopen, betekent dat er maatwerk oplossingen mogelijk zijn en dat u niet gebonden bent aan strakke richtlijnen van de LBV+ of LBV.

U kunt ervoor kiezen om uw gehele bedrijf te verkopen, maar u kunt er ook voor kiezen om uw grond en stikstof te verkopen en de mogelijkheden van de “ruimte voor ruimte” regeling te onderzoeken voor uw bedrijfsgebouwen. Dit zijn twee opties, maar door de mogelijkheid van maatwerk zijn er voor uw situatie nog meer opties denkbaar.

Ons advies is om de twee mogelijkheden eerst naast elkaar te zetten voordat u een keuze maakt. Dit wil zeggen, zet de totale vergoeding uit de stoppersregelingen naast de marktwaarde van uw bedrijf in combinatie met de overige consequenties.

Wij helpen om met u de juiste keuze te maken. Bel ons voor een vrijblijvend advies.

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?