Los land in trek!

Lopik, Leimuiden, Baambrugge, Zevenhoven, Bodegraven, enzovoort…

In het afgelopen voorjaar is op veel plaatsen los land van eigenaar verwisseld.

Zo verkochten we onder andere percelen grond in Lopik, Leimuiden, Baambrugge, Ter Aar, Zevenhoven, Bodegraven, Streefkerk, Meerkerk, Maasdam, Schalkwijk, Lexmond, Enspijk en Alphen aan den Rijn.

De prijzen van het los land liggen ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar geleden. Het blijkt toch een tendens dat agrarische ondernemers graag grond aan hun bedrijf toevoegen.

Wet grondgebondenheid

Het toevoegen van grond aan het bedrijf blijft structureel nodig om aan de wet grondgebondenheid te kunnen blijven voldoen. Uitbreiden van de veestapel kan in veel gevallen alleen maar als er voldoende grond ‘onder’ het bedrijf is. De hoeveelheid los land die te koop komt is over het algemeen maar beperkt. Dit heeft in veel gevallen te maken met het feit dat potentiële verkopers lang wachten om grond te transformeren in geld. Verkopers proberen vaak zolang mogelijk hun bedrijf fiscaal stand te houden, om zo het vermogen in Box 1 te kunnen benutten. Daarmee kunnen ondernemers de heffing van de vermogensrendementsheffing over het vermogen uitstellen.

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?