Is grond kopen rendabel?

Een vraag die wij regelmatig krijgen is de volgende. Is het kopen van grond eigenlijk financieel wel interessant of kan ik beter geen grond kopen?

Zoals beschreven in onze vorige blog, marktbericht agrarisch vastgoed, zijn de gemiddelde prijzen voor grasland gestegen naar € 80.000 – € 100.000 per hectare en voor bouwland naar € 105.000 – € 136.000.

Stel u kunt een perceel grasland kopen en deze heeft een vraagprijs van € 85.000 per hectare. Indien u dit perceel zou kopen en u moet dit financieren met een rente van 5%, betekent dit per jaar een rente €4.250. Dan komt de rekensom. Op dit perceel kunt u dit jaar nog ca. 45 kuub mest uitrijden (derogatie). Het afvoeren van mest kost vandaag de dag ongeveer € 30,- per kuub, dus op 45 kuub is dit € 1.350,-

Indien u het perceel niet zou kopen en het gras zou moeten aankopen kost dit ca. € 1.000 per ha. Daarmee zijn de kosten van afvoeren van mest en het aanvoeren van gras als u het perceel niet koopt €2.350,- per ha.

Indien u het perceel zou kopen zou dit € 4.250 kosten excl. de bewerkingskosten van het land. Als u het perceel niet zou kopen kost dit u € 2.350,- per ha. Het lijkt dus goedkoper om het land maar niet te kopen. Maar rendabel investeren is in de praktijk (in agrarisch Nederland) meestal niet de juiste beoordeling. Het is beter om te kijken of een investering ‘betaalbaar’ is.

Als we echter naar de regelgeving kijken waar steeds meer de nadruk komt te liggen op de graslandnorm die waarschijnlijk ingevoerd gaat worden, wordt het belang van grond ‘onder’ het bedrijf steeds groter. Het gevolg kan in de toekomst zijn, dat niet voldoende grond ‘onder’ het bedrijf kan betekenen dat u minder vee mag houden. Op dat moment wordt de genoemde kosten van € 2.350,- per ha (scenario geen grond kopen) ineens een stuk hoger omdat uw bedrijf volledig is ingericht op het aantal stuks vee wat u nu heeft.

Een andere optie dan grond kopen is om de grond te pachten. Het is dan wel van belang dat u de grond voor een langere termijn kunt pachten zodat u hiermee zekerheid creëert in uw bedrijf.

Ons advies is om verder te kijken dan alleen te rekenen wat de grond aan rente kost. Grond is met het oog op de toekomst, de toekomst van uw bedrijf.

Als u vragen heeft, neem dan contact op met één van de agrarisch makelaars van ons kantoor.

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?