Fosfaatrechten en inkomstenbelasting

De maand november is aangebroken en we naderen het einde van het jaar 2020. Uit cijfers van de afgelopen jaren is gebleken dat de meeste aan- en verkoop van fosfaat in de laatste maanden van het jaar plaatsvindt. De partijen die in deze tijd het meeste verkocht worden hebben een grootte van 100 kilo – 250 kilo.

Bij verkoop van fosfaatrechten valt de opbrengst in de inkomstenbelasting. Binnen de inkomstenbelasting zijn er twee belastingschijven. Tot een inkomen van € 68.508,- betaalt u 37,35% en daarboven betaalt u 49,50% belasting.

Het zou zo kunnen zijn dat uw inkomen dit jaar lager uitkomt dan € 68.508,-, of dat er mogelijk zelfs verlies is. Heeft u fosfaatrechten over? Dan zou u de inkomensschijf tot € 68.508,- ‘vol’ kunnen maken door een partij fosfaatrechten te verkopen. Hierdoor is uw inkomen wel hoger maar heeft dit niet tot gevolg dat u in de hogere belastingschaal terecht komt!

Indien u volgend jaar of op termijn van plan bent uw bedrijf te beeëndigen en u zou dan uw fosfaatrechten verkopen, valt deze opbrengst al snel in het 49,50% belastingtarief. Als u nu alvast een gedeelte verkoopt, kan dit in de toekomst belasting besparen.

Let op dat u wel blijft voldoen aan de wet. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om 0% leverbaar te verkopen.

Wilt u dit jaar nog fosfaatrechten verkopen? Kijk voor meer informatie op www.fosfaatstroom.nl en neem contact op met Pieter Doelman (0636 483 770)

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?