Betrouwbare overheid!?

Schriftelijke koopovereenkomst

Het zal geen verrassing zijn: als makelaar sluit ik regelmatig koopovereenkomsten. Er is voor partijen vaak veel aanleiding om de mondelinge afspraken om te zetten in een schriftelijke koopovereenkomst. Vaak is zo’n overeenkomst binnen één a twee weken getekend. Bij grondtransacties met de overheid ligt dit nog al eens anders.

Algemeen belang

Het begint al met een andere aanleiding. De overheidspartij voert plannen uit die het algemeen belang dienen. Voor de verkoper geeft dat min of meer een gedwongen karakter aan de transactie. In mijn werk als onteigeningsdeskundige is het dan ook een uitdaging om een passende oplossing te vinden. Dat duurt vaak lang. En men zou zeggen dat, als die oplossing er dan ligt, ook de overheidspartij blij is met de verwerving en dus graag snel wil komen tot schriftelijk vastgelegde afspraken. En daar ligt in de praktijk het grote verschil: er gaan vaak meerdere maanden overheen voordat er een handtekening van de bevoegde bestuurder of gedelegeerde ambtenaar op het contract komt.

Een spannende, onzekere tijd…

Enerzijds begrijpelijk dat er bij de overheid wat meer tijd overheen gaat, er worden allerlei interne procedures doorlopen en het is tenslotte overheidsgeld waar zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Maar dat neemt niet weg dat het voor de verkoper een spannende en onzekere tijd is. Een tijd waarin hij niet zeker weet hoe de toekomst eruit gaat zien en dus ook niet weet of een herinvestering nu wel of niet verstandig is. En wat wat nu als de mooie, vervangende boerderij die de verkoper op het oog heeft ondertussen aan een ander wordt verkocht?

In mijn optiek is daarom het algemeen belang gediend bij een overheid die de koopovereenkomst ook zo snel mogelijk tekent. Intussen zal ik voor de betreffende eigenaar zijn belangen zo goed mogelijk blijven dienen!

In mijn optiek is daarom het algemeen belang gediend bij een overheid die de koopovereenkomst ook zo snel mogelijk tekent. Intussen zal ik voor de betreffende eigenaar zijn belangen zo goed mogelijk blijven dienen!

Peter-Jan de Jong – Onteigeningsdeskundige

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?