Agrarische grond, zonnepanelen, windmolens en RES

Zonnepanelen en windmolens hebben een grote impact op het landelijk gebied. Veel agrarische ondernemers hebben te maken met deze duurzame energieopwekking. Het verhuren van land voor zonnepanelen kan voor een agrarisch ondernemer een lucratieve aanvulling op het inkomen zijn.

In 2019 is de eerste Regionale Energie Strategie van start gegaan, de RES 1.0. Alle gemeenten in Nederland werden verplicht gesteld gebieden aan te wijzen waar mogelijk duurzame energie kan worden opgewekt. In de praktijk is dit voor ons gevoel nogal eens ondoordacht gegaan en aangewezen omdat dit nou eenmaal moest.

De ontwikkelaars van duurzame energie, met name zonnepanelen, zijn na de aanwijzing van gebieden ‘de boer op’ gegaan om optieovereenkomsten met boeren af te sluiten. Veel van deze aangewezen RES-gebieden blijken echter niet geschikt voor de opwekking van duurzame energie. Het is inmiddels 2023 en de locaties veranderen voortdurend. De wijzigingen ontstaan omdat er binnen de gemeente en provincie nu wel discussie plaatsvindt over de locatie van RES-gebieden.

Vandaag de dag zijn we op weg naar RES 2.0 en volgens de planning moeten op 1 januari 2025 alle vergunningen zijn verstrekt zodat in 2030 er 35 terrawattuur aan duurzame stroom wordt opgewekt in Nederland.

Juist dit voorjaar zijn zonnepanelenontwikkelaars erg actief. De optieovereenkomsten zijn daarom weer actueel. In veel gevallen wordt een optieovereenkomst afgesloten voor 3 jaar met verlengtermijnen van 1 à 2 jaar. De bedragen om grond te huren voor zonnepanelen variëren tussen € 6.000, – en € 9.000, – per hectare per jaar. De vraag is of u daarbij ook goed nadenkt over eventuele inflatiecorrectie.

‘Een bedrag van € 8.000, – zonder inflatiecorrectie vandaag betekent dat dit bedrag over 20 jaar een andere waarde heeft. Ook de koopsommen variëren per situatie behoorlijk.’

Bij het afsluiten van een optieovereenkomst en tegelijkertijd een overeenkomst voor het vestigen van zonnepanelen op uw land, moet goed nagedacht worden over het opruimen van de zonnepanelen na afloop van gebruik. Dit einde ligt voor veel mensen ver weg in de toekomst en heeft daardoor relatief weinig aandacht.

‘De optieovereenkomst moet vóór het tekenen goed doorgenomen worden. Er worden vaak artikelen opgenomen die u niet wilt. Let daarom goed op als u met een optieovereenkomst te maken krijgt.
Ook is het, bij een bestaande financiering, nodig uw bank te informeren. ‘

Het afsluiten van optieovereenkomsten voor zonnepalen heeft ook fiscale gevolgen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de landbouwvrijstelling? Hoe doet u het met de btw? Kortom: veel vragen die aandacht verdienen! Daarbij komt nog dat, wanneer er zonnepanelen op een gedeelte van uw grond worden geplaatst, er vervangende grond moet zijn om uw agrarische bedrijf te kunnen voortzetten.

Al met al veel zaken om over na te denken en iedere situatie is verschillend. Wij zijn altijd bereid om met u na te denken over mogelijkheden die voor u van toepassing zijn.

Niek Doelman
Senior-adviseur agrarisch onroerend goed

Deel dit bericht

Bent u benieuwd geworden wat wij voor u kunnen betekenen?